30-08-17 Doe maar een wolkbreuk! Of twee ...

Veghel, 19:01 - Zeer donker, slecht zicht en veel water tijdens een wolkbreuk over het noorden van Veghel.

Een voor Nederlandse begrippen best extreme weersverwachting: een koufront bij een laag ten westen van Scandinavië bereikte de afgelopen nacht de westkust om maar zeer langzaam zuidoostwaarts te trekken. Op de middag trekt een over Frankrijk ontstaan thermisch laag nog voor het front uit noordoostwaarts over ons land. Op en voor het front forse regenbuien (met aanvankelijk nog een duidelijke onweerkans). Door de langzame treksnelheid van het front gekoppeld aan activering bij passage van het laag werden voor de hele noordwestelijke helft forse neerslagsommen verwacht, lokaal tot over 50mm over 24 uur. Da's natuurlijk nog lang geen "hurricane Harvey gehalte" maar wel veel met over het noordwesten kans op lokale wateroverlast.

Oostelijk van het front zou het 's-middags nog warm en onstabiel zijn, met kans over het uiterste oosten en zuidoosten op het ontstaan van zware onweercellen met kans op hagel en veel neerslag op korte tijd (dit bij ruime waarden voor onstabiliteit en windschering, de KNMI Guidance noemde zelfs kans op vorming van supercellen). Kanttekening daarbij was wel de kleine kans omdat de convectieve temperatuur al boven de verwachtte maxima zou vallen. KNMI weerkaartjes:

Hierboven: neerslag per 08:00LT. Naast de neerslaggebieden over het westen en noordwesten ook voor het zuidoosten regen en daarna nog weer (onweers-)buien, dat samen met de resterende bewolking erachter was natuurlijk niet goed voor de temperatuuropbouw zodat de kans op convectie vanaf de grond over het zuidoosten (waarbij het volledige windprofiel kon worden "benut") eigenlijk al meteen nihil was. De kern van het laag bleek al het NL/B grensgebied bereikt te hebben en dat was vroeger dan verwacht. Hieronder Meteociel beelden van luchtdruk, temperatuur en wind rond half negen:

Overigens zou 's-middags het temperatuurherstel niet tegenvallen, in Brabant en Limburg werd lokaal nog 25 tot 26°C bereikt. Ook op het front bleven zware buien echter uit. Echter het laag bleek aan de zuidkant een uitloper nog net voor het front uit te hebben en die combi bleek in de late namiddag catalysator voor vorming van een behoorlijke buienlijn.

Hieronder animatie van voortgang van de buien van 17:30 tot 19:30. De lijn bewoog zich voornamelijk over de zuidoostelijke helft van NL met vanuit het zuiden steeds toenemende onweersactiviteit erop:

Ik kon werkgewijs rond 17:45 huiswaarts vertrekken vanuit Dordrecht en dat betekende route A16, A59 richting Den Bosch, westelijke ring Den Bosch, stukje A2 en dan de N279 naar Veghel met aan het einde nog een stukje A50 aan de noordkant van Veghel. En dat betekende dat ik eigenlijk de hele tijd in de buienlijn mee reed!

De neerslag was indrukwekkend waarbij je soms door toch al behoorlijk intense neerslag soms nog contouren van nog zwaardere neerslagkernen kon ontwaren! E.e.a. leverde bij knooppunt Hooipolder (A59/A27) en bij de afslag van de A59 bij Den Bosch al bijzonder zware neerslagmomenten met verkeershinder op, maar dat zou even later rond 18:30 helemaal in het niet vallen bij een (z)ware wolkbreuk bij en op de aansluiting A2/N279! Dat maak je echt niet vaak mee, forse zichtvermindering en veel water op de weg waarbij het verkeer het een stuk rustiger aan moest doen. Een geluk was nog dat het erbij niet erg veel donker(der) werd. Ik zag trouwens juist voor het bereiken van Den Bosch vanaf de A59 de eerste ontladingen in oostelijke en (vooral) zuidelijke richting.

Tegen 19:00 was ik bijna thuis en reed op de A50 de volgende uitzonderlijke neerslag in, dit keer vergezeld van ruim wat ontladingen en het werd deze ronde wel donker. Erg donker zelfs. Ik besloot zuidwaarts door de bebouwde kom een lusje te rijden om vanaf een eerder gepasseerd viaduct over de A50 (voor de weg naar Vorstenbosch) te proberen wat beelden vast te leggen. Opvallend was hoe scherp gemarkeerd de wolkbreuk was, een paar honder meter zuidelijk hooguit matige neerslag om bij het terug richting A50 draaien te ervaren dat ik dat viaduct idee wel kon laten varen, de neerslag werd ineens weer erg zwaar en het was echt ongelooflijk donker. De eerste foto vanaf het eerste plekje waar ik kon stoppen, de lichteffecten zijn hinderlijk maar zelfs met de ruitenwissers op de hoogste stand voortdurend een ruime waterlaag op de autoruit:

De nog net zichtbare hogere bomen in de achtergrond staan op minder dan 100 meter... Op de volgende foto's zie je het langzaam weer wat lichter worden.De zwaarste neerslag hield krap 10 minuten aan.

En daarna even op zoek naar sfeerbeelden van volgelopen straten, de foto's hieronder gemaakt in de Bloemenwijk:

Ten zuiden van mijn regio meerdere berichten over wateroverlast, te Deurne (where else ...) weer de nodige wateroverlast en uit verschillende plaatsen meldingen van omgevallen bomen. Ik diende voor beide wolkbreuken een Skywarn melding in, da's altijd even overwegen want in principe heb je in zwaardere onweersbuien altijd wel een intense neerslagkern maar ik vond deze ruim uitzonderlijk genoeg voor een wolkbreukmelding. Daarin werd ik in het half uur erna bevestigd door wolkbreukmeldingen van KNMI stations Volkel, Deelen en Maastricht - en dat is inderdaad uitzonderlijk.

Hierboven nog de KNMI kaartjes voor neerslag 29/30 augustus en de ontladingen op de 30e, 33.000 waarvan weliswaar een flink deel over België. Lokaal werden vanuit het noordwesten neerslagdagtotalen van meer dan 70mm gemeld!

« Retour overzicht | « Home | « Menu