15-08-07 "Cold air" mini (?) funnel gezien

Datum/tijd: 15/8/2007 10:25, duur vd waarneming: < 10 seconden (mede door verkeersdeelname)

LET OP: de foto onderaan deze pagina is niet genomen van de waargenomen funnel, maar is een 'public domain' beeld, bron NOAA. Ik heb de foto gespiegeld en hier opgenomen vanwege de treffende gelijkenis met mijn waarneming.

Met de auto op weg van Schijndel naar Veghel zie ik voor mij een funnel staan onder de rand van een cumulus. Ik rijd op dat moment op Eerdebaan ter hoogte van de Montgomeryweg. Heb mijn camera bij maar zit op dat moment in druk verkeer en kan niet stoppen. Een foto maken zou toch niet gelukt zijn, vrij snel verschenen er twee condensstreepjes aan weerszijden van de funnel en loste het geheel in twee tellen volledig op! Gezien de weersomstandigheden, de omvang van de funnel en het snelle oplossen (waarschijnlijk ook korte levensduur) gaat het hier waarschijnlijk om een cold air (of cold core) funnel, ook wel shear funnel genoemd. Vanuit de auto keek ik onder een hoek van zeg 30-35 graden omhoog, met mijn rechter arm voor me uitgestrekt was de lengte van het gedeelte van de funnel voorbij aan de basis van de cumulus gelijk aan drie 'vingerdiktes'.

Vergeleken met de foto hieronder was de wolkenbasis meer vlak en leek de funnel er direct aan vast te zitten (op deze foto lijkt erboven nog wat rotatie te zien):

« Retour overzicht | « Home | « Menu