02-04-19 Aankomst buienlijn te Veghel

De eerste onweersetting van een zomers type in 2019! Voor een activerend koufront werd vanuit het zuiden warme en vochtige lucht aangevoerd. Bovendien liep een vore voor het front uit mee, zodat dus zowel convergentie voor het front als het koufront foci waren voor vorming van (onweers-)buien. Het KNMI waarschuwde (code geel) voor de buien met kans op hagel en windstoten erbij. Estofex kwam met een level-1 over het zuidoosten "mainly for severe convective wind gusts".

Hierboven de prognose voor neerslag van model Harmonie per de 06z run. Gezien het neerslagradarbeeld hieronder per 17:00lt zat het model het goed op, m.n. omdat de meeste activiteit op het koufront blijkt te zitten en niet zozeer op de convergentie er voor uit. Het meest actieve deel van de lijn zou overigens over midden Nederland noordoostwaarts trekken.

Juist na 17:00 arriveerde de lijn bij Veghel en ik ging er even op uit voor foto's. Het beeld was bijna onwaarschijnlijk donker en blauw en de door bestrijdingsmiddelen verkleurde velden droegen verder bij aan het wat onwerkelijke beeld. Veel activiteit zat er verder niet op, vnl. veel outflow wind en vijf ontladingen op enige afstand. Maar: I'll take it, want smaakt naar meer! Op naar de volgende kans. 

« Retour overzicht | « Home | « Menu