26-07-07 Passage buienlijn

(Bron radarbeelden : Buienradar.nl)

20:35 Nadat alle interessante onweeractie die dag aan onze regio was voorbijgegaan keek ik na half negen 's-avonds nog maar eens naar de radarbeelden. Wauw! Een smal maar zeer intens uitziend buienlijntje komt op me af. Gauw er op uit dus! Let op dit radarbeeld ook op de buienlijn die op dit beeld goeddeels boven Drente ligt, deze bracht windhozen voort die eerder op de avond te Vierhouten (Veluwe) en iets later in Hoogeveen schade zouden aanrichten.

20:42 Bij mijn vertrek had ik al eens goed naar de wolkenlijn gekeken en gezien dat de zon nog maar net in staat was de wolkentoppen mooi te verlichten boven de blauwgrijze massa uit. Eigenlijk net te laat op pad hiervoor, ben daarom op de eerste de beste (niet zo gunstige ...) plek gestopt om toch maar vast wat te kunnen fotograferen.

20:42 Je hoopt bij dit soort gebeurtenissen op shelf-achtige toestanden, maar als op de eerste foto al te zien is stond een daarvoor te strakke W-wind over de lijn heen te blazen.Toch ziet het er hier redelijk mooi georganiseerd uit.

20:54 Gauw een beter plekje gezocht, dit is in de omgeving Heeswijk-Dinther. Hier is goed te zien hoe de wind hele 'banden' uit de wolkenmuur blaast en ...

20:55 ... vervolgens doet vervliegen. Op zich leverde dat mooie plaatjes op, maar tegelijkertijd maakten de toch wat moeilijke belichtingstoestanden me pijnlijk duidelijk dat ik op weerfotografie gebied nog heel wat te leren heb!

20:57 Nu wel een chase-gevoel zo, ik sta hier bij forse maisvelden, geen enkel geluid of beeld van menselijke activiteit of aanwezigheid en dan die dreigende bewolking en het geluid van de mais als er weer een forse windvlaag overheen gaat!

21:02 Eigenlijk jammer die wind-effecten, hoewel er toch ook wel interessante beelden te zien zijn:

21:04: Op dit moment begint het te regenen en wordt het snel donkerder. De radarbeelden doen kortstondig, maar hevig, weer vermoeden, dus rijd ik na het maken van de foto hieronder naar een tankstation in de buurt en wacht op hevige neerslag, windstoten, donder en bliksem! Echter, niets van dat alles, het regent gewoon matig door! Ik besluit dan maar naar huis te rijden en het daar af te wachten, het is maar een paar kilometer.

21:25 Net thuis aangekomen, breekt de volledige buienactiviteit pas uit! Zware neerslag met bijna permanent zware windstoten. Bijna angstwekkend hoe de oude platanen bij ons in de straat staan te zwiepen als jonge aanplant terwijl bijna witgrijze regenflarden zowat horizontaal voorbij komen vliegen! Downburstachtige toestanden.

21:40 Direct als het ergste voorbij is zie ik in het ZO enkele CG's gevolgd door dreunende donders. Vreemd genoeg waren er volgens de radarbeelden tijdens de hevigste neerslag ook een paar ontladingen dichtbij, die neerslag met wind was echter zo intens dat ik van die ontladingen helemaal niets(!) gezien of gehoord heb!

« Retour overzicht | « Home | « Menu