21-07-07 Cumulus 'de snelle groeier'

Op de foto de cumulus (stapelwolk) in het 'congestus' stadium. Iederen kent ze wel, die bloemkoolachtige verschijningen die alsmaar groter en hoger worden en vaak uitgroeien tot een regen-, hagel- of onweersbui.
Soms beschrijven mensen de enorm snelle groei van deze wolken, toch is het vrij zeldzaam dat je ze zelf echt in heel hoog tempo ziet 'ontploffen'.

De eerste foto is gemaakt om 18:45, de zon beschijnt de wolk vanaf - zeg maar - linksboven.

Op deze foto zien we een nieuwe 'bel' warme lucht naar boven gaan, dit ging werkelijk zeer snel, bijna schoksgewijs.

Zo, die is ook weer boven, en wel in twee minuten!
De cumulus heeft inmiddels aan hoogte gewonnen en begint bovenaan te verijzen. Ook zien we bovenaan vorming van wat 'pileus' (vorming van ijsmist doordat de lucht boven de cumulus a.h.w. in een koudere laag erboven gedrukt wordt).

18:49: een hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) voor onze cumulus. De zaak begint bovenaan af te platten en onze wolk zal de bekende aambeeldvorm kunnen gaan aannemen. We spreken nu niet meer van cumulus congestus maar van cumulonimbus.

Vooraan zien we weer een nieuwe 'luchtbel' aan de reis naar boven beginnen, ook dit ging weer erg snel, zie ook de 'bandvormen' rechts op die wat donkerder massa. En let op: deze vier foto's werden genomen in slechts enkele minuten!

« Retour overzicht | « Home | « Menu